Metabolismus člověka
Přeměna látek a energií.
Děje syntetické a děje rozkladné.
V dětství převažují děje syntetické nad rozkladnými, v dospělosti jsou vyrovnané a ve stáří převažují rozkladné děje nad syntetickými.
Metabolismus je řízen:
1) Hormony
2) Mozkem
CUKRY
Nejdůležitější a pohotový zdroj energie.
Glukóza Jednoduchý cukr v krvi. 1 g v 1 litru krve.
Glykémie Hladina glukózy v krvi.
Glykogen Zásobní cukr v játrech a ve svalech.
Nadbytečný nevyužitý cukr se přeměňuje na tuk.
Zdroje cukrů Obiloviny, luštěniny,zelenina (složené cukry). Ovoce a med (jednoduché cukry).
Vláknina Nestravitelný cukr. Slouží k pohybu střev, k hospodaření s vodou a k odstraňování škodlivin.
BÍLKOVINY
Důležité pro stavbu těla. Složeny z aminokyselin.
Rostlinné zdroje Luštěniny, celozrnné obiloviny.
Živočišné zdroje Ryby, maso.
Potřeba 1 g bílkovin na 1 kg hmotnosti.
Mnoho bílkovin - zátěž pro játra a ledviny.
Nedostatek bílkovin Kwashiorkor u dětí.
TUKY
Důležité pro stavbu těla a jako vydatný dlouhodobý zdroj energie.
Poskytují 2x více energie než cukry.
Rostlinné zdroje Oleje, semena, ořechy, sója.
Živočišné zdroje Ryby (chrání cévní systém). Maso, mléčné výrobky (v nadbytku ohrožují cévní systém).
VODA
Potřeba vody
2 dny bez vody è těžké poruchy. Týden bez vody è V.
Pitný režim
Nezanedbávat è únava, ospalost, dehydratace.
Nepřehánět è zátěž a oslabení ledvin.
Také v potravě je voda (zelenina, ovoce, polévky, obilné kaše).
Káva a alkohol se nepočítá (působí silněji močopudně).
MINERÁLY
Potřebné pro stavbu a fungování organismu.
Na, K sodík,draslík
Pro dráždivost a správné fungování buněk.
Zdroje Na : sůl, mořské produkty.
Zdroje K : zelenina a ovoce.
Ca vápník
Pro stavbu kostí, zubů a dobrou srážlivost krve.
Zdroje : luštěniny, mák, mandle, mořské ryby (filé).
Z mléčných výrobků je těžko vstřebatelný (kromě kojenců a lidí s tzv. skandinávskými geny).
Mg hořčík
Pro kosti, svaly, krev.
Zdroje: Zelené zeleniny …
Stopové prvky
Potřebné v malých (stopových) množstvích.
Většinou kovy.
Fe železo
Součást červených krvinek.
Zdroje : Zelené zeleniny, maso (játra), celozrnné obiloviny, luštěniny, mořští korýši, broskve, ořechy.
I jod
Pro fungování hormonu štítné žlázy.
Zdroje : Mořská sůl, mořské ryby a řasy.
Význam při jaderném ohrožení.
Zn zinek
Pro plodnost.
Zdroje : Dýňová semena, ryby, cibule…
Se selen
Pro paměť, svaly, krev.
Zdroje : Celozrnné obiloviny, mořské produkty, luštěniny, zelenina (cibule, česnek, brokolice).
Antioxidant – likviduje volné radikály, které způsobují rakovinu.
VITAMÍNY
Většinou rostlinného původu.
Rozbíhají biochemické reakce v těle.
Potřeba v malých množstvích.
Vitamíny rozpustné v tucích
A
Při nedostatku šeroslepost, vysychání sliznic.
Zdroje : beta-karoten v zelenině, v kukuřici, v semenech…
V nadbytku ohrožuje játra.
D
Pro stavbu kostí...
Při nedostatku křivice.
Zdroje : ryby, houby.
Díky UV záření se vytváří v pokožce.
E
Pro dobré fungování sliznic,svalů, nervů; pro plodnost.
Zdroje : Rostlinné oleje, klíčky obilnin,ořechy, semena...
K
Pro dobrou srážlivost krve.
Zdroje : zelenina.
Tvorba bakteriemi v tlustém střevě.
Vitamíny rozpustné ve vodě
skupina B
Pro metabolismus živin ...
Zdroje : obiloviny, luštěniny, zelenina, maso …
Střevní baktérie.
B12
Pro krvetvorbu.
Zásoba v játrech.
Živočišné i rostlinné zdroje.
C
Pro obranyschopnost.
Zdroje : zelenina a ovoce, kysané zelí.
V létě více.
Nedostatek - kurděje. Nadbytek – oslabení ledvin.
Zdroje minerálů a vitamínů
Nejlepší zdroje z potravy - dobře vstřebatelné a rozpoznatelné organismem. Mořská sůl. Obilniny. Luštěniny. Zelenina. Ovoce. Semena. Ořechoviny. Ryby (mořské). Mořské řasy.
Problematické zdroje
Ve formě tablet. Byznys.
BMI
Body Mass Index.
= hmotnost v kg / (výška v m) 2.
18 – 25 …………...normální hmotnost
25 – 30………………nadváha
30 a více …..…..…otylost
méně než 18………….podváha
Příčiny otylosti
Nesprávná skladba výživy è přejídání. Nedostatek pravidelného pohybu.
PODVÝŽIVA
Kvantitativní
Nedostatečné množství jídla, nedostatečná energetická hodnota.
Kvalitativní
Nekomplexní výživa.Nedostatek některých živin (např. bílkovin…).
½ lidí trpí podvýživou.
Každých 5 sec. zemře dítě hladem.
Podvýživa oslabuje imunitní systém…