Metabolismus člověka

Přeměna látek a energií.

Děje syntetické a děje rozkladné.

V dětství převažují děje syntetické nad rozkladnými, v dospělosti jsou vyrovnané a ve stáří převažují rozkladné děje nad syntetickými.

Metabolismus je řízen:

1) Hormony

2) Mozkem

CUKRY

Nejdůležitější a pohotový zdroj energie.

Glukóza Jednoduchý cukr v krvi. 1 g v 1 litru krve.

Glykémie Hladina glukózy v krvi.

Glykogen Zásobní cukr v játrech a ve svalech.

Nadbytečný nevyužitý cukr se přeměňuje na tuk.

Zdroje cukrů   Obiloviny, luštěniny,zelenina (složené cukry). Ovoce a  med (jednoduché cukry).

Vláknina Nestravitelný cukr. Slouží k pohybu střev, k hospodaření s vodou a k odstraňování škodlivin.

BÍLKOVINY

Důležité pro stavbu těla.  Složeny z aminokyselin.

Rostlinné zdroje  Luštěniny, celozrnné obiloviny.

Živočišné zdroje  Ryby, maso.

Potřeba   1 g bílkovin na 1 kg hmotnosti.

Mnoho bílkovin - zátěž pro játra a ledviny.

Nedostatek bílkovin    Kwashiorkor u dětí.

TUKY

Důležité pro stavbu těla a jako vydatný dlouhodobý zdroj energie.

Poskytují 2x více energie než cukry.

Rostlinné zdroje   Oleje, semena, ořechy, sója.

Živočišné zdroje   Ryby (chrání cévní systém). Maso, mléčné výrobky (v nadbytku ohrožují cévní systém).

VODA

Potřeba vody

2 dny bez vody è těžké poruchy.  Týden bez vody è V.

Pitný režim

Nezanedbávat è únava, ospalost, dehydratace.

Nepřehánět è zátěž a oslabení ledvin. 

Také v potravě je voda (zelenina, ovoce, polévky, obilné kaše).

Káva a alkohol se nepočítá (působí silněji močopudně).

MINERÁLY

Potřebné pro stavbu a fungování organismu.

Na, K sodík,draslík

Pro dráždivost a správné fungování buněk.

Zdroje Na : sůl, mořské produkty.

Zdroje K : zelenina a ovoce.

Ca vápník

Pro stavbu kostí, zubů a dobrou srážlivost krve.

Zdroje : luštěniny, mák, mandle, mořské ryby (filé).

Z mléčných výrobků je těžko vstřebatelný (kromě kojenců a lidí s tzv. skandinávskými geny).

Mg hořčík

Pro kosti, svaly, krev.

Zdroje: Zelené zeleniny …

Stopové prvky

Potřebné v malých (stopových) množstvích.

Většinou kovy.

Fe železo   

Součást červených krvinek.

Zdroje : Zelené zeleniny, maso (játra), celozrnné obiloviny, luštěniny, mořští korýši, broskve, ořechy.

I jod

Pro fungování hormonu štítné žlázy.

Zdroje : Mořská sůl, mořské ryby a řasy.

Význam při jaderném ohrožení.

Zn zinek

Pro plodnost.

Zdroje : Dýňová semena, ryby, cibule…

Se selen

Pro paměť, svaly, krev.

Zdroje : Celozrnné obiloviny, mořské produkty, luštěniny, zelenina (cibule, česnek, brokolice).

Antioxidant – likviduje volné radikály, které způsobují rakovinu.

VITAMÍNY

Většinou rostlinného původu.

Rozbíhají biochemické reakce v těle.

Potřeba v malých množstvích.

Vitamíny rozpustné v tucích

A

Při nedostatku šeroslepost, vysychání sliznic.

Zdroje : beta-karoten v zelenině, v kukuřici, v semenech…

V nadbytku ohrožuje játra.

D

Pro stavbu kostí...

Při nedostatku křivice.

Zdroje : ryby, houby.

Díky UV záření se vytváří v pokožce.

E

Pro dobré fungování sliznic,svalů, nervů; pro plodnost.

Zdroje : Rostlinné oleje, klíčky obilnin,ořechy, semena...

K

Pro dobrou srážlivost krve.

Zdroje : zelenina.

Tvorba bakteriemi v tlustém střevě.

Vitamíny rozpustné ve vodě

skupina B

Pro metabolismus živin ...

Zdroje : obiloviny, luštěniny, zelenina, maso …

Střevní baktérie.

B12

Pro krvetvorbu.

Zásoba v játrech.

Živočišné i rostlinné zdroje.

C

Pro obranyschopnost.

Zdroje : zelenina a ovoce, kysané zelí.

V létě více.

Nedostatek - kurděje. Nadbytek – oslabení ledvin.

Zdroje minerálů a vitamínů

Nejlepší zdroje z potravy -  dobře vstřebatelné a rozpoznatelné organismem. Mořská sůl. Obilniny. Luštěniny. Zelenina. Ovoce. Semena. Ořechoviny. Ryby (mořské). Mořské řasy.

Problematické zdroje

Ve formě tablet. Byznys.

BMI

Body Mass Index.

= hmotnost v kg / (výška v m) 2.

     18 – 25 …………...normální hmotnost

     25 – 30………………nadváha               

     30 a více …..…..…otylost                    

     méně než 18………….podváha                   

Příčiny otylosti

Nesprávná skladba výživy è přejídání.  Nedostatek pravidelného pohybu.

PODVÝŽIVA

Kvantitativní

Nedostatečné množství jídla, nedostatečná energetická hodnota.

Kvalitativní

Nekomplexní výživa.Nedostatek některých živin (např. bílkovin…).

½ lidí trpí podvýživou.

Každých 5 sec. zemře dítě hladem.

Podvýživa oslabuje imunitní systém…