Trávící soustava člověka

Funkce  trávící  soustavy

1. Příjem potravy.

2. Mechanické a chemické zpracování potravy.

3. Vstřebávání živin do krve a mízy.

4. Odstraňování zbytků přeměny látkové (metabolismu).

Sled orgánů trávící soustavy: dutina ústní se 3 páry slinných žláz, hltan, jícen, žaludek, dvanáctník (ústí do něj vývody ze slinivky břišní a z jater respektive žlučníku), tenké střevo, tlusté střevo, slepé střevo s červovitým přívěskem, konečník, řitní otvor.

Stavba stěny trávící trubice

1) Sliznice

2) Vazivo

3) Svalovina

    a) hladká (neovládáme vůlí)

    b) příčně pruhovaná (v hltanu a řitním svěrači - ovládáme vůlí)

Dutina ústní

Rty    Kruhový sval ústní. Nepodmíněný sací reflex kojenců.

Čípek - svěšené měkké patro při dýchání.

Patrová mandle     Mízní tkáň. Lépe neodstraňovat.

Jazyk  obsahuje chuťové pohárky s chuťovými buňkami. Oblasti chuťové vnímavosti na jazyku: sladká a slaná chuť – špička jazyka, kyselá – po stranách jazyka, hořká chuť – u kořene jazyka.

Chrup

Morfologie   Korunka, krček, kořen.

Anatomie     Sklovina (nejtvrdší tkáň), zubovina, zubní dřeň (cévy a nervy).

Typy zubů

Řezáky 

Špičáky 

Třeňáky 

Stoličky 

Mléčný chrup  20 zubů. Od půl roku do 6 let.

Trvalý chrup   32 zubů. 3.stoličky po 18.roce.

Skus    Nůžkovitý a klešťový.

Předkus horní a dolní Vznik dumláním prstů.

Ortodoncie Náprava špatného postavení zubů.

Péče o zuby, paradentóza…

Slinné žlázy – produkce slin. Denně 1 litr.

Polykání   Vrozený reflex po dotyku měkkého patra soustem.

Zápach z úst     Nesprávné trávení.

Žaludek

Objem  až 1,5 litru.

Svěrače - česlo a vrátník.

Žaludeční šťáva  

            2 litry denně.

            Voda, soli, mucin (chrání sliznici),

            HCl (bobtnání masa, dezinfekce),

            enzym pepsin (štěpí bílkoviny),

            chymozin (sráží mléko).

Povzbuzení sekrece    Klid, dobrá nálada, koření, alkohol. 

Snížení sekrece   Emoce, spěch….

Za 1 hodinu promíchání tráveniny.

Trávení v žaludku       3 až 7 hodin. Sacharidy × bílkoviny × tuky.

Zvracení   Ztráta minerálních látek a tekutin.

Bulimie – zvracení po jídle.

Anorexie – odmítání jídla.

Tenké střevo

Tvoří kličky pod játry a žaludkem.

3 5 m

Klky Vychlípeniny vnitřní stěny ke vstřebávání živin.

Peristaltika - pohyb střev.

   Zrychlená Ü průjem.

   Zpomalená Ü zácpa.

Enzymy v tenkém střevě štěpí:

Bílkoviny na aminokyseliny.

Tuky na glycerol a mastné kyseliny.

Složené cukry na jednoduchý cukr - glukózu.

Žluč

Emulguje tuky – štěpí je na menší tukové částice. Je hořká.

Tlusté střevo

1,5 m

Hromadění nestrávených zbytků potravy.

Vstřebávání solí a vody do těla.

Nesprávné trávení Ü kvašení a hnití.

Bakteriální kultura. Výroba vitamínů A, K.

 Bakterie mléčného kvašení u kojeného dítěte.

Vyšetření - kolonoskopie.    

Apendix – mízní tkáň.    

Játra

Největší žláza v těle.

Napravo pod bránicí.

Bohatě prokrvená.

Produkce žluči.

 Žluč do žlučníku.

Ukládání zásobního cukru glykogenu.

Výroba bílkovin a tuků

Ukládání vitamínů (B12)

a minerálů (Fe, Cu, Co).

Detoxikace alkoholu, jedů a léků.

Termoregulace.

Onemocnění – mononukleóza, žloutenka, cirhóza.