Trávící soustava člověka
Funkce trávící soustavy
1. Příjem potravy.
2. Mechanické a chemické zpracování potravy.
3. Vstřebávání živin do krve a mízy.
4. Odstraňování zbytků přeměny látkové (metabolismu).
Sled orgánů trávící soustavy: dutina ústní se 3 páry slinných žláz, hltan, jícen, žaludek, dvanáctník (ústí do něj vývody ze slinivky břišní a z jater respektive žlučníku), tenké střevo, tlusté střevo, slepé střevo s červovitým přívěskem, konečník, řitní otvor.
Stavba stěny trávící trubice
1) Sliznice
2) Vazivo
3) Svalovina
a) hladká (neovládáme vůlí)
b) příčně pruhovaná (v hltanu a řitním svěrači - ovládáme vůlí)
Dutina ústní
Rty Kruhový sval ústní. Nepodmíněný sací reflex kojenců.
Čípek - svěšené měkké patro při dýchání.
Patrová mandle Mízní tkáň. Lépe neodstraňovat.
Jazyk obsahuje chuťové pohárky s chuťovými buňkami. Oblasti chuťové vnímavosti na jazyku: sladká a slaná chuť – špička jazyka, kyselá – po stranách jazyka, hořká chuť – u kořene jazyka.
Chrup
Morfologie Korunka, krček, kořen.
Anatomie Sklovina (nejtvrdší tkáň), zubovina, zubní dřeň (cévy a nervy).
Typy zubů
Řezáky
Špičáky
Třeňáky
Stoličky
Mléčný chrup 20 zubů. Od půl roku do 6 let.
Trvalý chrup 32 zubů. 3.stoličky po 18.roce.
Skus Nůžkovitý a klešťový.
Předkus horní a dolní Vznik dumláním prstů.
Ortodoncie Náprava špatného postavení zubů.
Péče o zuby, paradentóza…
Slinné žlázy – produkce slin. Denně 1 litr.
Polykání Vrozený reflex po dotyku měkkého patra soustem.
Zápach z úst Nesprávné trávení.
Žaludek
Objem až 1,5 litru.
Svěrače - česlo a vrátník.
Žaludeční šťáva
2 litry denně.
Voda, soli, mucin (chrání sliznici),
HCl (bobtnání masa, dezinfekce),
enzym pepsin (štěpí bílkoviny),
chymozin (sráží mléko).
Povzbuzení sekrece Klid, dobrá nálada, koření, alkohol.
Snížení sekrece Emoce, spěch….
Za 1 hodinu promíchání tráveniny.
Trávení v žaludku 3 až 7 hodin. Sacharidy × bílkoviny × tuky.
Zvracení Ztráta minerálních látek a tekutin.
Bulimie – zvracení po jídle.
Anorexie – odmítání jídla.
Tenké střevo
Tvoří kličky pod játry a žaludkem.
3 – 5 m
Klky Vychlípeniny vnitřní stěny ke vstřebávání živin.
Peristaltika - pohyb střev.
Zrychlená Ü průjem.
Zpomalená Ü zácpa.
Enzymy v tenkém střevě štěpí:
Bílkoviny na aminokyseliny.
Tuky na glycerol a mastné kyseliny.
Složené cukry na jednoduchý cukr - glukózu.
Žluč
Emulguje tuky – štěpí je na menší tukové částice. Je hořká.
Tlusté střevo
1,5 m
Hromadění nestrávených zbytků potravy.
Vstřebávání solí a vody do těla.
Nesprávné trávení Ü kvašení a hnití.
Bakteriální kultura. Výroba vitamínů A, K.
Bakterie mléčného kvašení u kojeného dítěte.
Vyšetření - kolonoskopie.
Apendix – mízní tkáň.
Játra
Největší žláza v těle.
Napravo pod bránicí.
Bohatě prokrvená.
Produkce žluči.
Žluč do žlučníku.
Ukládání zásobního cukru glykogenu.
Výroba bílkovin a tuků
Ukládání vitamínů (B12)
a minerálů (Fe, Cu, Co).
Detoxikace alkoholu, jedů a léků.
Termoregulace.
Onemocnění – mononukleóza, žloutenka, cirhóza.